СВЕТЪТ 

Европарламентът решава за превозвачите, приемането на новите правила на кантар

Европейският парламент ще гласува в понеделник т.нар. пакет „Мобилност“, в който са залегнали нови изисквания към превозвачите в страните-членки на ЕС. Както е известно лансираните промени, предвиждащи например тираджиите да се завръщат задължително в родината си през определен период от време и да спят само в хотели предизвикаха вълна от протести.

На правилата, касаещи транспортния бранш, се противопоставиха няколко държави, в това число и България. Темата беше обсъдена и в рамките на срещата на върха в София за Западните Балкани на 17 май, като още тогава премиерът Борисов запозна френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел с исканията за корекции на пакета на българския транспортен бранш, който от своя страна блокира столицата със стотици камиони и автобуси.

Преди броени дни пък българското правителство одобри и позиция в защита на родните превозвачи. „Няма да кажа, че съм оптимист. „Очаквам да видя какво ще се случи, има различни слухове.

Има готовност да направим протест свързали сме се с всички браншови организации“, обясни междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки пред Нова ТВ. Колегата му Андрей Новаков от ГЕРБ пък коментира, че през последните няколко седмици е разговарял по темата със свои колеги, включително от Западна Европа. Според него силите били изравнени и в последния момент щяло да стане ясно как ще се гласува, като вероятно разликата щяла да бъде от едва 1-2 гласа.

Джамбазки коментира, че най-важното за българските превозвачи е да не се гласуват промените, които предвиждат на всеки три седмици шофьорът да се връща в страната си. „Това е абсолютно нарушение на правилото за свободно придвижване в ЕС“, отсече ерводепутатът от ВМРО. И добави, че изискването за нощуване в хотел щяло да доведе до допълнителни вреди, като например кражби на камионите, а застрахователят не покривал щетите, ако шофьорът е напуснал машината.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ