ЛИЦАТА 

11-годишният Виктор с първа награда от престижен конкурс в Италия

С първа награда от престижен международен конкурс в Италия се завърна преди дни в родния Пловдив 11-годишният цигулар Виктор Василев. Конкурсът „Андреа Постакини” във Фермо, Италия, е привлекателно събитие за цигулари от цял свят и винаги е бил трамплин за много млади изпълнители, които вече концертират на голямата световна сцена, разказва майката на Виктор Светлана Василева.

„Виктор се представи с участници от цял свят, като във първа възрастова група той се конкурира с деца от Италия, Англия, Турция, Сингапур и Монголия. Участниците бяха оценявани от международно осемчленно жури от изтъкнати световни цигулкови педагози и изпълнители. Според правилата на конкурса всички награди са неделими, като се присъжда само една първа, втора и трета награда, и поощрителна четвърта награда”, казва тя.

Виктор е бил отличен с първа награда в своята възрастова група и е взел участие в заключителния гала концерт по връчване на наградите, като събитието бе отразено от италианската национална телевизия.

Това не е първият международен конкурс, в който Виктор взема участие. Само два месеца по-рано, през март, той се завърна с първа награда от престижния цигулков конкурс „Артур Грумийо“ в Брюксел. Зад гърба му са плеада от престижни европейски конкурси. 2015 г. печели първа награда в международен конкур за млади изпълнители в Ниш, Сърбия. През 2016 г. едва на 9 години Виктор става носител на първа награда в 58-то издание на Международния цигулков конкрус „Коциан“, през 2017 печели първото място в Международния конкурс за струнни инструменти „Бохдан Вархал“ – Словакия. Носител е и на множество първи награди на национални и международни конкурси, провеждани в България, сред които: „проф.Недялка Симеонова“, „Надежди, таланти, Майстори“, „Светослав Обретенов“ и др. Има и много специални награди, сред които най-ценна – тази от конкурса „Музиката и земята“ на името на гениалния български цигулар „Васко Абаджиев“.

Виктор Василев е роден през 2007 година в Пловдив. Първата му среща с цигулката е на четиригодишна възраст, когато се запознава с изтъкнатия цигулков педагог г-жа Дарина Данкова, с която работи и до днес. Успоредно с това вече втора година е извънреден младши студент в Нов Български Университет – София в класа на проф. Марио Хосен /Австрия/.Виктор е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив.

Бил е солист на Пловдивска, Врачанска и Шуменска филхармонии, както и на камерен оркестър CamerataOrphica. Свирил е със Струнен оркестър – Хасково и Камерен оркестър – Орфей“ – Перник. Много са и медийните му изяви с цигулката, като най-значимата сред тях е церемонията по връчване на годишните награди на европейските регионални телевизии, излъчена на живо по българската национална телевизия и по регионалните медии в цяла Европа.

Участва в майсторските класове на световно известни изпълнители и преподаватели по цигулка като проф. Жерар Пуле /Франция/, проф. Михаел Фришеншлагер /Австрия/, Мидори Гото /Япония-САЩ/,проф. Елизабет Кропфич /Австрия/, проф. Юлиус Хорват /Австрия-Словакия/и др.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ