МИСТЕРИИ 

Водопад край Кюстендил има чудотворни сили

Водопадите са природен феномен, при който водната струя на река пада от скален откос, пресичащ речното корито. Те представляват своеобразна природна красота и туристическа забележителност. Сред землището на китното село Смоличано, Кюстендилско, се намира красивият 15-метров водопад Света Ана, известен още като Смоличански водопад. Водата пада от варовиков скален ръб и се изсипва в коритото на реката почти без да докосва отвесните скали.

Любопитното е, че водата пада от варников скален ръб. Количеството водна маса се изсипва в коритото на реката, като почти не докосва скалите наоколо. Над Смоличанския водопад е разположена църква, чието име също е „Света Ана”. Храмът е известен с чудотворните си сили, както и с тези на водата в него – аязмото. Местните разказват откъде идва името на водопада и църквата. Според преданието на това място е загинала девойка на име Ана.

След като починала, очите ѝ се превърнали в извори, а косите ѝ – на падащи от 15 метра водни струи.

Мястото е прелестно и невероятно чаровно. Но и много лесно достъпно. Теренът е силно магнетичен и много хора отиват там не само да гледат и слушат бумтенето на водата. Освен водопада болните отиват да търсят лек и в скалната църква. Смята се, че водите на водопада и на аязмото са силно лековити. Не са един и два случаите, при които хората идват на легло и си тръгват на собствен ход, разказват очевидци. Според местните болните е добре да се измият с тази лековита вода и да си вземат за пиене.

Не е добре обаче да се взима вода и да се носи на болен, който не присъства на мястото, съветват жителите на селото, където се намира водопадът.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ