ШАРЕН СВЯТ 

За разлика от хората… Животните се изслушвали по време на разговор

Двупосочният разговор, за който се смяташе, че е характерен само за човека, е често срещан и в животинския свят, съобщи Daily Mail. Откритието е направено от международен екип учени от университетите в Йорк и Шефилд, Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Германия и Института по психолингвистика в Холандия.

Изследователите се заели да разберат колко разпространен е феноменът на двупосочния разговор в животинския свят. Те открили, че животинската комуникация все още не е добре проучена, въпреки че изследванията върху птиците по този въпрос са започнали преди 50 години. Липсата на информация и слабата комуникация между учените е затруднила сравненията между различните животински видове.

Авторите на изследването са установили, че синхронът е от ключово значение в двупосочната комуникация както при хората, така и при животните. Някои видове са нетърпеливи бъбривци, такива са част от пойните птици. Те чакат само 50 милисекунди, преди да отговорят по време на разговор.

Тяхна противоположност са кашалотите, които си разменят щракащи звуци през две секунди. Хората се нареждат някъде по средата на скалата, правейки пауза от 200 милисекунди преди да отговорят.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ