ЗДРАВЕТО 

Чесънът е по-силен от хапчето за кръвно

Два милиона българи страдат от хипертония, а на територията на Стария континент една трета от населението на възраст над 20 години има високо кръвно налягане и е прибягвало до употребата на медикаменти. В САЩ цифрата звучи далеч по-стряскащо – 75 милиона души са засегнати от болестта. Според анализи до 2025 г. 1,56 милиарда ще са болните от хипертония по целия свят, а проблемът е изведен от Световната здравна организация като основен рисков фактор за смъртността.

Причината – с появата ѝ се свързва и наличието на ред други заболявания. Болестта е изключително сериозна, защото ако не бъде лекувана, може да доведе до усложнения, свързани със сърцето, бъбреците, мозъка, очите. За съжаление обаче, невинаги хипертонията може да бъде хваната още в началото, защото симптомите ѝ се доближават до тези на други заболявания, а именно главоболие, световъртеж, гадене, болки в шията, напрежение в очите.

Чесънът е най-ефективното растение за повлияване на кръвното налягане.

Той понижава нивата на холестерола, изчиства плаките по стените на кръвоносните съдове и подсилва имунната система. Добре влияят и индийското орехче, джинджифилът, кардамонът, копривата, кафявите морски водорасли. Според изследване, направено в Индия, консумацията на 2 банана дневно може да понижи кръвното налягане с до 10%. С диуретичното си действие, което помага на тялото да се освободи от токсините, целината също се нарежда в списъка с полезни храни. Мазните животински храни и газираните напитки трябва да се избягват.

Добре е свинското и телешкото да бъдат заменени от риба, заек и пилешко. Ако прекаляваме с храните, това може да доведе до нарушена обмяна на веществата в организма, а оттам – и до затлъстяване или диабет.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ