ПОЛИТИКА 

БСП ще подкрепи скъпите военни проекти на управляващите

Всички партии в парламента (без „Воля“) изразиха готовност да подкрепят откриването на два конкурса в отбраната – за купуване на нов модел бойни самолети и машини за пехотата. Народното събрание отложи за петък гласуването на проектите поради изтичане на работното му време в четвъртък.

Правителството иска да изхарчи за изтребители 1.8 млрд. лв. с ДДС. Плащането трябва да се извърши в период от 10 години. При другата процедура трябва да бъдат купени 150 единици бойна техника и системи и допълнително оборудване срещу близо 1.5 млрд. лв.

БСП този път няма да го играе в опозиция и вероятно ще подкрепи управляващите. Това е странно поведение, при положение че нейни представители твърдят, че сделката за бойните самолети е нагласена вече.

„Атака“, която е коалиционен партньор на ВМРО, чийто председател е военният министър Красимир Каракачанов, излезе с ексцентрична позиция. Тя поиска България да купи нов тип изтребител за въоръжените си сили от Русия, като изрази увереност, че руската страна е в състояние да покрие изискванията за съвместимост със стандартите на НАТО.

При разискванията Десислав Чуколов открито се обяви за сделка с Русия и попита защо руската страна се изключва от възможните доставчици. „С процедурата, която предстои да открием, ние трябва да се стремим към най-изгодната сделка спрямо качеството на техниката, която ще получим. И военните, които са тук в залата, ако си сложат ръка на сърцето, ще признаят, че най-добрата техника не е точно от държавите от НАТО и ЕС. Да, руската техника ще бъде съвместима със стандартите на НАТО, тъй като Русия дори още по-добре от България познава тези стандарти. Те биха подготвили такава техника и за България би било по-изгодна да я купи“, каза Чуколов.

На реплика на Владимир Тошев от ГЕРБ, че като член на алианса България е длъжна да купува техника от държави от НАТО и ЕС, представителят на „Атака“ отговори: „Съмнявам се, че има документ, че България е длъжна да купува техника само от НАТО. Ако в заданието е записано условие „съвместимост“, то Русия може да ни предостави съвместими МиГ-29″.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ