ШАРЕН СВЯТ 

Опровергаха хипотезата за възникването на живота на Земята

Учени от Чикагския университет откриха доказателства, че континенталната земна кора се е образувала преди да изминат 350 милиона години след формирането на Слънчевата система, съобщава „Лента“. Това може да означава, че Земята е била обитаема много по-рано от приетата досега хипотеза.

Континенталната кора изгражда континенталния шелф. Тя се състои от седиментни и гранитни скали. Формирала се е от млади вулканични скали и е богата на силициев диоксид и минерали, необходими за появата на живите организми. Малка част от тези древни минерали обаче се съдържа все още в земната кора. Това затруднява изучаването на обстоятелствата около формирането на геоложките обвивки на планетата. Към тези минерали се отнасят цирконите, чиято възраст може да превишава 4 милиарда години.

Геолозите са анализирали съотношението на стронциевите изтопи в скали, съдържащи циркон в северната част на Канада. Това е позволило да определят, че съдържанието на силициев диоксид в тях е отпреди 4,2 – 4,4 милиарда години. Достатъчно основание да се смята, че тогава континенталната кора вече е съществувала. Това заключение противоречи на традиционната представа, че земната кора е била гореща и суха в продължение на милиард и половина години след образуването си, допълва БТА.

Континенталната кора оказва значително влияние върху процесите в атмосферата, върху състава на морската вода и наличието на хранителни вещества, необходими за развитието на живота. Наличието й свидетелства, че астероидните бомбандировки върху Земята не са били интензивни. В противен случай те биха затруднили нейното формиране.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ