Home » България » Румен Радев: Карадайъ трябва да преосмисли понятието “родина“

Румен Радев: Карадайъ трябва да преосмисли понятието “родина“

Сподели новината

Президентът Румен Радев взе участие в откриването на Транспортната конференция „Инициатива „Три морета“ – единство, иновации, свързаност“, където заяви, че България трябва да стане привлекателен регион за инвестиции.

„Тази инициатива се роди като един ефективен инструмент за постигане на по-добри параметри на регионално сътрудничество, за постигане на по-висок икономически ръст, социално и икономическо сближаване с нашите партньори от Западна Европа чрез много по-добра свързаност: транспортна, енергийна и дигитална. Защо е толкова важна свързаността? Тя е изключително важен фактор за икономическо и социално развитие. Ако наложим картите на тази свързаност на Западна и Източна Европа, най-вероятно тази свързаност, нейното развитие като обща мрежа е правопропорционално на стандарта и качеството на живот. Няма как да догонваме тези държави, ако не ги догоним в инфраструктура, транспорт и дигитална свързаност“, отбеляза държавният глава, цитиран от Фокус“.

„България погледна отвъд географския и времевия обхват на инициативата. Всички приеха нашите доводи, че не можем да говорим за ефективност на тази свързаност, ако има граници по оста север – юг, където е най-слабо развита нашата свързаност и тази граница да бъде точно българска. Визирам границата България – Гърция“, каза още Радев.

По думите му нашият принос е, че всички партньори и страни участнички са приели, че наистина нашият южен съсед, трябва да присъства. „Мога със задоволство да кажа, че президентът на Гърция ще бъде гост на срещата на върха в София“, посочи държавният глава.

„Друг важен приоритет, който поставихме, е да гледаме отвъд времевия хоризонт на тази инициатива, а именно интелигентния подход към търсене на решения. Радвам се много, че тук виждам млади хора, виждам експерти точно по транспортна, енергийна и дигитална свързаност, защото всички осъзнаваме голямото предизвикателство пред инициативата. Тук еспертите ще посочат какъв е огромният финансов дефицит пред нас. Той се изчислява на трилиони евро, ако искаме нивото на нашата инфраструктура, да съответства на нивото на инфраструктурата в Западна Европа. Такива средства в момента няма. Работим те да нарастват в инвестиционния фонд“, продължи президентът.

Според него същността на инициативата е висока амбиция за бъдещето на нашия регион. Той изрази надежда днес да бъдат обсъдени важни аспекти на развитието ѝ.

Пред журналисти Радев коментира  срещата на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ с турския президент Реджеп Ердоган.

„Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието “родина“. Според Конституцията на България не може да се създават партии на етническа и верска основа“, отговори президентът.

Румен Радев коментира и акцията на ДАНС.

„В една правова държава не може и не трябва да има война между отделните институции, а прокуратурата трябва така да си върши работата, че да не се налага отвън да ни налагат санкции“, категоричен беше държавният глава.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената