ШАРЕН СВЯТ 

Забравете плажа и нощните купони! Купонът това лято – над главите ни

По 110 метеора на час се изсипват в небето през лятото. Уникалното явление Персеиди може да се види и с просто око, най-добре извън големите градове. Това казва пред „Телеграф“ Свежина Димитрова, директор на Варненската астрономическа обсерватория.

Планината и морето са идеални места за наблюдение на метеорите, които започват на 17 юли и продължават до 24 август. Най-красива ще е гледката на 12 август след 23 часа, когато Персеидите ще достигнат своя максимум. Метеоритният поток съвпада с вълната от отпуски, така че се очаква градовете да опустеят. Още много уникални явление ще радват очите това лято, Съобщи Свежина Димитрова.

На 27 юни Сатурн ще бъде най-близо до Земята. След полунощ бихме могли да видим пръстените на планетата с бинокъл или малък телескоп. Точно месец след това предстои пълно лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава удобно от България. Максималната му фаза е в 23.21 ч. на 27 юли, а хората, които искат да го видят най-пълно, трябва да си изберат място с нисък хоризонт, посока юг-югоизток.

Затъмнението ще се случи на фона на съзвездието Козирог, а на ъглово отстояние 6 градуса южно от Луната – под нея и леко вдясно, ще се наблюдава Марс. За улеснение на феновете на космическите явления има и мобилни приложения, които показват къде и как да ги следят. Тези, които са изпуснали метеорни поток през лятото, имат шанс да видят такъв наесен. В началото на октомври можем да наблюдаваме Дракониди, а в средата на декември – Геминиди.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ