СИНЯ ЛАМПА 

Арнаудова: Няма данни за човешка грешка при инцидента с военния хеликоптер

Говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви в сутрешния блок на БТВ, че военно-окръжната прокуратура в Пловдив е започнала разследване веднага след инцидента с военния хеликоптер.

Късно през нощта са приключили първоначалните огледи, посочи тя. По думите й няма данни за човешка грешка, вероятно се касае за технически проблем по време на учебно занятие. В рамките на 3 секунди този вертолет е паднал на земята. Днес продължаваме с разследването, каза Румяна Арнаудова.

Бордният техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е транспортиран във ВМА. Състоянието му е стабилно, съобщиха от пресцентъра на медицинското заведение. Пациентът е контактен и адекватен. Продължават вторичните прегледи и изследвания.

Предвид опита на двамата мъже, се предполага, че може би е отказ на техниката. На такава височина – това е пределно малка височина, времето за реакция е много малко да се оцени обстановката и адекватно да се действа. Това вероятно е в основата на трагичния инцидент на летище Пловдив. Това каза пред bTV полк. проф. Димитър Недялков, преподавател във Военната академия, който е обучавал редица български военни пилоти.

Той заяви, че е познавал лично екипажа на военния хеликоптер, който се разби на летище Пловдив. „При хеликоптерите изключително трудна ситуация е когато възникне отказ на стабилизиращия винт. Началната версия е това. Но може и да са други варианти“, посочи полковникът. Той обясни и защо, според него, бордният инженер Алексей Каменов е оцелял, докато другите му двама колеги – капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, изгубиха живота си.

„Той е между двамата. Може би неговото положение го е спасило от удара. Не е поел удара върху себе си“, каза Недялков. „Във военната авиация ние сме малко семейство. Познаваме се. Това са изключителни мъже“, допълни той.

„Това е 30-годишен вертолет. Техниката трябва да се поддържа. Не бих казал, че е стар. Би трябвало да се поддържа. Все пак това е техника, която трябва да започне да отхожда от структурите на военновъздушните сили“, каза полковникът. „Това е проблемът в нашия авиация, че малко се лети“, допълни той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ