ПОЛИТИКА 

Борисов към Йълдъръм: В края на юни пускаме газовата връзка с Турция

В края на юни ще открием разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистено съоръжение Недялско. Това е казал премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с турския министър-председател Бинали Йълдъръм в Измир.

Борисов е поканил турския си колега на посещение у нас. Двамата са обсъдили и срещата на българския министър-председател с руския президент Владимир Путин, като Борисов е обяснил, че по време на срещата с Путин, руският президент го е информирал за разговорите си с президента на Турция Реджеп Ердоган за отклонението на тръбата.

Двамата премиери са обсъдили интерконекторът, който строи България. „Разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция Лозенец” и очеистено съоръжение Недялско е ключов между България и Турция”, посочил българският премиер и допълнил, че ще може да се открие в края на юни. По думите му към момента са изпълнени всички строително-монтажни работи, предстои въвеждаянето на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга, ще се увеличи и възможността за транзитиране на природен газа от България към Турция – от 14 млрд. куб.м. до 15,7 млрд.куб.м годишно.

„Отношенията между България и Турция са специални, ние сме пример за добри съседи”, посочил Йълдъръм. Турският премиер е изказал и съболезнования за загиналите български пилоти. Той благодари на Борисов за политиката по отношение на мигрантите. Двамата премиери са отбелязали и значителен ръст в икономическите отношения между двете страни, както и добрите междусъседски отншения, между двата народа. „Дори от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата „мир”, казал още Борисов на турския си колега.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ