ЗДРАВЕТО 

Екземата отключва сърдечни пристъпи

Екземата е остро или хронично кожно заболяване, което се проявява като обрив, придружен от сърбеж и усещане за парене. Британски учени сега съобщават, че хората, страдащи от тежка екзема, са предразположени към сърдечни пристъпи, аритмии и инсулт. Известно е, че около 10% от населението страда от някакъв вид атопична екзема. Не е имало обаче ясни доказателства за връзка със сърдечносъдови проблеми. Именно с тази връзка се занимавали сега експертите.

Трябва обаче да се обърне специално внимание на по-тежките случаи на екзема. При тях рискът е осезаемо по-висок. С 41% е по-голяма вероятността от сърдечен удар, с 69% – от сърдечна недостатъчност, с 22% – от инсулт, и с 38% от сърдечносъдова смърт. Сравнението е с пациенти без кожното заболяване. От екипа успокояват пациентите с екзема да не изпадат в паника. Според проф. Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор на British Heart Foundation, изводите са важни по-скоро за лекарите, които лекуват хора с екзема.

Те трябва да са бдителни и да имат предвид, че хората с тежка екзема все пак са изложени на повишен риск от заболявания на сърцето и кръвообращението. „Въпреки че причините за връзката между двете заболявания остават неизвестни и абсолютното увеличаване на риска е малко, лекарите трябва да бъдат бдителни за показателите за сърдечносъдов риск при техните пациенти с екзема“, пояснява той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ