СВЕТЪТ 

Трагедия в Русия: Катамаран удави 11 души в река Волга

11 души загинаха при злощастен сблъсък между катамаран и баржа в акваторията на река Волга близо до град Волгоград, съобщават агенциите. Трима мъже и две жени са успели да се спасят, уточнява Газета.ру. Трагедията се разиграла в понеделник късно вечерта на 250 метра от брега, като основна причина за аварията разследващите посочват нарушаването на изисквания за безопасност.

Катамаранът се движел в тъмното без включени опознавателни габарити. Освен това плавателният съд бил претоварен – вместо максимално разрешените 12 души, на него се возели 16 пасажери. Собственикът на катамарана, който в момента на сблъсъка го управлявал, нямал съответното разрешително за превоз на пътници. Зад корабното кормило бил бившият ръководител на Калачевския район на Волгоградска област и ексдепутат от местния градски парламент Дмитирй Хахалев, който има съдимост. Това предава Интерфакс, позовавайки се на свои източници. При аварията е загинал самият Хахалев и негова роднини.

Сайтът „Блокнот Волгограда“ съобщава, че вечерта в понеделник на катамарана се намирали няколко служители на органите на реда, които отбелязвали рождения ден на Виталий Негриш, който бил майор от КАТ и навършвал 43 години. Виновникът за тържеството също е сред жертвите, както и неговата жена Елена и 17-годишната им дъщеря. Повечето от телата били извлечени от самия катамаран, който се преобърнал при удара с баржата и бил понесен от течението по реката. По-късно15-метровият плавателен съд бил изваден от водата и доставен на брега. По случая е образувано наказателно дело за „нарушаване на правилата за безопасност на движение на водния транспорт, довело по невнимание до смъртта на две и повече лица“, пише Newsru.com.

Агенциите припомнят, че през 2009 г. Дмиитрий Хахалев е бил осъден на 4 години затвор за насилствени действия от сексуален характер, за хулиганство, извършено с използване на оръжие, и за оскърбяване на сътрудници на органите на реда. Съгласно материалите по делото, в нощна на 1 срещу 2 май 2008 г. Хахалев пребил млада жена и я изнасилил. По-късно отишъл в туристическата база „Усадба“, където стрелял от карабина „Сайга-МК“ по намиращите се там хора. Тогава той оглавявал администрацията на Калачевския район.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ