ТЕМА 

Над 2000 души с български паспорт по произход от началото на годината

2098 души са получили българско гражданство по произход от началото на годината досега. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, като уточни, че най-много са от Македония. По думите й става дума за около 1402 човека.

Тя участва в международната конференция „Българските общности в Западните Балкани – ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС“ в София.

През миналата година пък 1436 души са получили БГ паспорт на база българския си произход. При другите възможности, например обща натурализация, числата са много по-малки, обясни Йотова. Тя уточни, че не става дума за утежняване на режима, но няма как да се приемат за достоверни молби на кандидати за българско гражданство, които нямат никакъв документ за произход, и дори нямат документ от българската организация зад граница, който по някакъв начин удостоверява тяхната българска принадлежност. Търговия с гражданство не може да има, категорична беше Йотова.

Нашите общности по никакъв начин не бяха въвлечени в дискусията, когато се подготвяше срещата на върха ЕС-Западни Балкани, коментира тя и припомни, че едно от условията за членството в ЕС е спазването на правата на човека и на малцинствените права. Тук нашите общности можеха да бъдат много полезни, смята Йотова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ