СИНЯ ЛАМПА 

Добра новина! Простреляната в главата Симона се храни, говори и пие вода!

22-годишната Симона Тодорова, простреляна в Слънчев бряг от ревност, вече е изведена от реанимация и е настанена в отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, съобщи „24 часа“. Момичето се храни само, пие вода и успява да произнесе някои по-кратки думи. До нея в болничната стая са родителите й близки роднини. Те обаче не желаят да говорят с репортери, майката е видимо притеснена въпреки добрите прогнози.

„Става дума за сериозна огнестрелна рана ниско в лявото слепоочие. Проектилът минава и излиза на 4 см. от средната линия в задна теменна област. Тежко прострелване с куршум със сериозна жива сила – сериозна маса и скорост. Ако траекторията на проектила беше от лявото към дясното слепоочие пациентката нямаше да има никакъв шанс, защото в този случай се засяга мозъчния ствол и това е фатално“, коментира шефът на неврохиругията д-р Николай Недев. Това е лекарят, спасил Симона, оперирайки я в нощта на инцидента.

„Не бих казал, че операцията беше сложна, по-скоро рутинна. Изсмукват се загиналите части от мозъка и кръвоизливите, прави се кръвоспиране на кървящите съдове. При Симона кървеше много от обвивките“, обяснява известният неврохирург. Той е доволен, че в момента няма усложнения, Симона няма температура, храни се и има шансове да се възстанови.

„Мозъкът има различни функционални зони, могат да се очакват далечни усложнения, защото това е първично инфектирано огнестрелно нараняване. Днес нямаме усложнения, но късни могат да настъпят. Има си капани, все пак тя бе приета в много тежко състояние, с гърчове. Хубавото е, че момичето ще може да разсъждава, защото челните й дялове са здрави.

Простреляни са обаче доста гностични полета в мозъка, които са свързани с речевия гнозис, със способността за граматически и математически анализ, с възможността да се възприема и анализира музиката. Видимо около тези зони е минал проектилът“, казва неврохирургът, който през дългата си медицинска практика е спасявал не само простреляни, но и хора с невероятни наранявания като прободени от стрела на харпун, ударени от джет, пациент със стърчащ в главата нож и много други.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ