ТЕМА 

До дни България започва разговори за влизане в Банковия съюз и ERM 2

България ще кандидатства едновременно за членство в т.нар. чакалня на еврозоната (механизма ERM 2) и Европейския банков съюз. В следващите дни български официални представители ще посетят Европейската централна банка и Европейската комисия, за да обсъдят „интензивно“ процедурите по присъединяването и времевия график. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на конференция вчера.

Доскоро позицията на българското правителство бе, че с приоритет трябва да е влизането ни в преддверието на еврозоната, а след това в банковия съюз, което така или иначе трябва да стане, ако приемем единната валута. На практика обаче страната ни остана без избор, след като в последните доклади за сближаването на Еврокомисията и на ЕЦБ членството в банковия съюз бе поставено като условие пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. Членство в банковия съюз на еврозоната означава ЕЦБ да поеме надзора над големите банки в страната и да взима решенията за преструктуриране на закъсали банки. Преди време по този повод БНБ излезе със становище, че подобна стъпка е много рискована.

Според Горанов едновременното членство в ERM 2 и банковия съюз е голямо предизвикателство. „Няма друга държава, която да е минавала досега по този път. Има доста неясноти, както от процедурни, така и от времеви характер“, изтъкна финансовият министър. „Крайният резултат, както си го представям, е, че до една година ще можем едновременно да влезем в „тясно сътрудничество“ с банковия съюз и с ERM“, заключи той. И допълни, че трябва да бъдем „твърди“ в разговорите с нашите партньори, за да не се повтори безкрайното чакане за Шенгенската зона.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ