ПОЛИТИКА 

Калфин: Хора не си вадят ТЕЛК, за да не ги изгонят от работа

„Държавата трябва да помогне на хората с увреждания не само с пари, а с пакет социални услуги и възможност за работа, за да са пълноценни – те и техните семейства, които са плътно до тях“ – така коментира бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин неочаквания обрат със завръщането на министър Петков и исканите законодателни промени в подкрепа на хората с увреждания.

„Исканията на майките са легитимни, но общественият интерес е цялата система да се промени. Институциите са, за да внушат на обществото, че има някаква справедливост, каквато хората не чувстват сега“, каза той.

Бившият социален министър коментира, че настоящият Закон за личната помощ дава възможност на хората с увреждания да бъдат подпомагани с по-голяма сума, но липсват социални услуги, като дневни центрове.

„Нуждата на тези хора е да бъдат социализирани, да бъдат сред други хора. Проблемите им няма да се решат със средства, те имат фундаментални въпроси за решаване пред себе си“, каза Калфин.

Бившият вицепремиер заяви, че решението е цялостна промяна в политиката към хората с увреждания. „Иска се политическа воля – в развитите страни цялата система от комисии и социални услуги са единни и следват една логика“, каза той. Калфин посочи още, че критериите за инвалидизация трябва да се променят. „Има нужда няколко министерства да работят заедно. Диалогът е затруднен, държавата трябва да има партньор. Важно е да има справедливост – да се знае кой получава средствата и защо“, каза Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

По повод готвения нов Закон за социални услуги, който готви министър Петков, Калфин заяви: „Нито един от трите предложени закона няма да уреди въпроса, тук не става въпрос да се увеличат парите – нужна е цялостна промяна“.

Бившият социален министър акцентира на нуждата на хората да са запознати с разпределението на обществения ресурс и определи като ненужно ежегодното преподновяване на решението на ТЕЛК. „Когато има съмнение за фалшиви документи, че системата се източва – това е липса на усещане у хората за справедливост“, допълни той. Калфин обърна внимание на практиките в някои европейски страни да подпомагат хора с увреждания като им гарантират заетост.

„Като получиш решение на ТЕЛК – това е една присъда, която те праща вкъщи. Има европейски програми, които подпомагат работодатели, наемащи хора с увреждания. Но има хора, които дори не си вадят решение от ТЕЛК, за да не ги изгонят от работа“, каза той.

Ивайло Калфин завърши с коментар, че министър Петков би могъл да се справи, ако получи политическа подкрепа и че за да бъде успешна социалната политика, са нужни устойчивост, диалог и цялостен поглед.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ