ПОЛИТИКА 

Поптодорова: Ким се оголва както външно, така и вътрешно

След историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун Северна Корея се ангажира с пълно ядрено разоръжаване в замяна на американски гаранции за сигурност. Двамата лидери подписаха двустранен документ, в който поеха ангажимент за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Според бившия посланик на България в САЩ и вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО Елена Поптодорова без своите ядрени оръжия Ким Чен Ун се оголва както външно, така и във вътрешнополитически аспект.

„Ким Чен Ун си има своите ядрени оръжия за средство за изнудване и за вътрешно господство. Той не може да си позволи да бъде оспорван. Сравненията на лидера на Северна Корея с Кадафи и Садам притесняват Ким Чен Ун“, уточни Поптодорова в студиото на „Денят ON AIR“.

Тя смята, че трябва емоциите и еуфорията около срещата да спаднат, за да се стигне до същността – какво всъщност е постигнато и какво пише в този меморандум.

„Това е само началото. Не се знае дали ще се създадат работни групи от двете страни. Ако няма начертана карта, трябва да разчитаме на следваща благоприятна обстановка, в която двамата лидери пак ще се срещнат“, допълни бившият посланик на България в САЩ.

По думите на Поптодорова се забелязва една нервност по отношение на срещата от страна на Япония, Китай и Южна Корея.

„И Япония, и Китай бяха много сдържани по отношение на срещата между Тръмп и Ким Чен Ун. Япония е разтревожена, че ще остане сама, ако САЩ се оттеглят от региона. Южна Корея също не иска оттегляне на военните от полуострова“, отбеляза вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ