ЗДРАВЕТО 

Множествената склероза посяга по-често на жените

Множествената склероза засяга преобладаващо жени и тенденцията се засилва по неизвестни причини, които може да са свързани с начина на живот. Сега от болестта са засегнати три жени на един мъж. През 50-те и 60-те години на миналия век съотношението беше две жени на един мъж, казват невролози.

Според специалистите множествената склероза се предизвиква от много фактори, включително генетични и от околната среда. Възможно е тя да е свързана с промяна на начина на живот. Към това насочва изследване от 2012 г. Урбанизацията донесе на жените увеличаване на тютюнопушенето, по-често използване на контрацептивни средства, по-късна възраст на раждане на първото дете, промяна в храненето, затлъстяване, намаляване на слънчевите лъчи.

Тютюнопушенето, затлъстяването и недостигът на слънчеви лъчи са рискови фактори за заболяването. Множествената склероза е хронично инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2,3 млн. души по целия свят. Не съществува и медикамент, който да лекува множествена склероза, но са разработени редица медикаменти, които повлияват симптомите на заболяването или променят тежестта и честотата на отделните пристъпи.

Хората с множествена склероза получават първите си симптоми на възраст между 20 и 40 години. Обикновено симптомите изчезват, но след време се връщат. Някои идват и си отиват, други се задържат. Ранните белези на болестта са: замъглено или двойно виждане, проблеми с мисълта, непохватност или липса на координация, загуба на равновесие, скованост, изтръпване, слабост в ръцете или краката.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ