НОВИНИТЕ 

Приятелка на ученик се оплака от майка му и подаде сигнал, че го бие

Сигналите, които постъпват в отдел „Закрила на детето“ във Варна, най-често са свързани с домашно насилие. Това каза Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

„Част от тези сигнали са свързани с деца на разведени родители, когато вече родителите са се развели или все още нямат дела, но живеят разделено, съобщава „Фокус“. При наличие на друг партньор много често биологичният баща или майка, по-често баща, сигнализират, че се упражнява някакво насилие върху децата, изразяващо се в шамари, викове, оценки, груби думи към децата“, посочи Анна Конукова.

Тя отбеляза, че често тези случаи не могат да бъдат потвърдени, въпреки че се разговаря самостоятелно и с децата, и с възрастните, които се грижат за тях. Извършва се и консултиране на хората, които се грижат за децата как да се отглеждат без присъствие на елементи на насилие, добави Анна Конукова.

През месец май отделът е работил по подобен случай, свързан с две деца. При срещи на биологичния баща с децата те споделят, че съжителстващият с майката упражнява насилие.

„По-големите деца подават и сами сигнали за насилие на националния телефон. Имаме такъв случай през месец май, когато приятелка на момче на 15 години подава сигнал за момчето, че е обект на домашно насилие от страна на майката във връзка с неизпълнение на училищни задължения и подготовка за училище.

Това не означава, че те не трябва да се подготвят за училище, това е основен техен ангажимент в тази възраст, но тези правила и задължение трябва да се постигат с приемливи методи на възпитание, изключващи насилие“, допълни Анна Конукова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ