НОВИНИТЕ 

Повече от половината военни летци изобщо не летят

По-малко от половината на всичките 245 военни пилоти летят. Това обяви по bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът разкри, че от общо 28 хеликоптера, с които разполага армията, летят осем. От пет Ми-17 не лети нито един. Единственият от този вид, който можеше да лети, падна преди няколко дни край Пловдив, а двамата пилоти загинаха. От пет Ми-24 пък лети само един, от 12 „Кугъра“ летели три-четири, а от шест „Бел“ във въздуха били само три. Министърът посочи, че за ремонта на всички хеликоптери са нужни около 50 млн. лв.

В резултат в сезона на пожарите България остава без хеликоптер за овладяване на огъня. Нито една от летателните машини, с които страната ни разполага, не може да участва в потушаване на горски пожари. От авиобазата в Крумово предупредили, че при критични ситуации ще се наложи да разчитаме на спасителни екипи от Гърция и Македония. Оттам обясняват, че единственият хеликоптер излязъл от строя след катастрофата, а вертолетите „Кугър“ не са оборудвани да гасят по въздух.

„Този тип вертолети не са изпълнявали такива задачи – това значи, че летателния състав трябва да е подготвен, за да можем да гасим, това е много далечен етап. Аз поне в близките година и половина – две не виждам да е възможно“, казва Димитър Иванов, шеф на авиобазата в Крумово, цитиран от bTV.

„Хеликоптерът е безценен да направи разузнаване на пожара, защото оттам се вижда всичко, а когато местността е пресечена, ти нямаш представа за развитието на пожара и много трудно се определят фронтовете, по които трябва да се гаси“, заяви Любомир Еленков, оперативен дежурен на София.

Проблемът бе потвърден и от военния министър. Той призна, че ако стане пожар, ще трябва да се търси помощ от Македония. От думите му се подразбра, че на практика Скопие има повече годни хеликоптери.

За ремонта на всички хеликоптери са нужни около 50 млн. лв. Каракачанов подчерта, че за да се стигне дотук, проблемът е и в текстовете в Закона за обществените поръчки (ЗОП). „Не е нормално фирма, произвеждащи банички или продаваща бикини, да обжалва поръчка за ремонт на хеликоптер“, каза той. Във вторник щял да внесе в Министерския съвет проект за промени в ЗОП.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ