ТЕМА 

Пеевски обявен за чист като сълза точно 5 години след #ДАНСwithme

В деня на годишнината от антиправителствените протести #ДАНСwithme, провокирани от избора на депутата и издател Делян Пеевски за председател на ДАНС през 2013 г., антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обяви за прекратени две проверки срещу него.

И проверката за корупция, и за конфликт на интереси не са открили нищо нередно, съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев. „Като дръпнем чертата, Пеевски или е най-проверяван и чист, или има много добри адвокати и счетоводители“, каза той. „Това лице е плащало огромни данъци. Сигурно е един от най-големите данъкоплатци на тази държава“, направи му реклама антикорупционното ръководство и не пропусна и себе си: „Направихме всичко, което можем. Даже и повече“.

Срещу депутата беше подаден сигнал заради проекта за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, на който той е съавтор. Той предвижда всяка медия да е длъжна да разкрива грантовите си финансирания, но не и банковите си заеми. Като собственик на медии, депутатът от ДПС е задължен от парламентарния правилник да декларира частен интерес при внасянето, разглеждането и гласуването на медийния законопроект.

Комисията приема, че той изобщо нямал частен интерес, а медиите му не можели да се облагодетелстват от закона. Това не е така, защото по този начин промяната в закона ще извади на показ неудобните му конкуренти, а финансирането на собствените му медии ще остане скрито.

Много конкретика по решението не беше дадена, но се разбра, че комисията пунктуално е проверявала дали обектът на сигнала е депутат, като е изисквала документи. Самото решение още не е качено в интернет, защото се заличавали личните данни в него.

Георгиев, който преди седмица обяви, че Пеевски е проверен и за корупция, но не бил длъжен да оповестява решението, сега даде малко конкретика. Комисията изискала всички прокурорски произнасяния, свързани с Пеевски, както и всички данъчни проверки и ревизии на депутата. Дори и от него самия също поискали документи, за да се уверят, че в ревизиите няма грешка. Между 2003 и 2017 г. на Пеевски били правени 3 проверки и 3 ревизии. Всички те стигнали до извода, че няма разминаване между доходи и харчове. Шефката на НАП Галя Димитрова обаче забранила да се говори с числа за данъчните ревизии.

Всички сигнали срещу Пеевски вече били проверени от прокуратурата, а прокурорските откази да бъдат образувани дела били подложени на инстанционен контрол. Ако има нарушения, те са и на висшестоящите прокуратури, обясни Георгиев и се застрахова, че той не можел да ревизира прокурори.

Това оправдание звучи нелепо – антикорупционната комисия беше създадена като независим орган, за да може да разкрива корупция по високите етажи на властта, когато прокуратурата не го прави.

Георгиев накратко разказа проверките на Пеевски. Първият казус е известното прекратено разследване, водено срещу него като зам.-министър на бедствията. Срещу Пеевски прокуратурата е прекратила проверки по 4 сигнала – за незаконно подслушване, за придобиване на имоти с неизяснен произход, за заплахи за живота на банкера Цветан Василев, както и за престъпление срещу правосъдието. Резултатът от тази проверката за корупция нямало да бъде качен на сайта на комисията.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ