ПОЛИТИКА 

Кой открадна милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?

Въпросите къде потънаха милионите за интеграцията на ромите, тоягата или морковът могат да ги накарат да работят и защо политиците се сещат за тях само по избори нажежиха страстите в парламента при обсъждането на мониторинговия доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на интегриране на малцинството 2012-2020 г.

Според Станислав Станилов от „Атака“ истината е, че само 1/3 от ромите водят полустационарен живот и те са интегрираните.

Той смята, че няма как хората от това малцинство реално да бъдат интегрирани, защото те формират своята ценността система в семействата си и заради това тя не може да бъде променена.

„Нашият проблем не може да бъде определен като интеграция, а трябва да има форма на мирно съществуване и да живеем по един и същи принцип, дължината на тоягата и на моркова трябва да е еднаква, при нас морковите са твърде дълги, а тоягата твърде къса, жената на Томислав Дончев е напълно права, иначе само ще харчим пари“, отсече Станилов.

Той добави, че е чел секретен и много сериозен доклад, в който е посочено, че ромите не могат да бъдат интегрирани. „Те не са виновни за това, това го е решил създателят и историята“, коментира Станилов.

Антон Кутев от БСП обаче го предупреди, че думите му са политически опасни. „Тезата, че ромите не могат да се интегрират е крачка към фашизма, хора които ви вярват и вървят след вас много бързо ще стигнат до фашизма и вината ще е ваша“, скочи червеният депутат.

Станилов се защити с думите, че истината винаги е опасна, „но не можем да се крием като Андрешко под масата и да чакаме проблемите да се решат сами“.

Според него, след като законите не важат за всички еднакво, няма да има резултати и това се доказва и от факта, че опитите за интегрирането на ромите са от 30 години без никакви последствия.

Вежди Рашидов от ГЕРБ пък директно обвини социалистите, че купуват ромските гласове на избори и те са създали „циганските барони“.

„Когато купувате гласове и им опрощавате тока, не мислите за интеграцията на ромите, а ГЕРБ за първи път направи националната стратегия за тях през 2012 г., от тогава досега 22 000 роми са вкарани в образователната система, къде отидоха парите преди това – окрадоха се“, отсече той.

Рашидов предупреди депутатите, че ако не се направи нещо сега още „30 години ще гледаме филма „Майка Индия“. „Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?“, попита той червените.

„Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас“, отсече той и добави, че там хората са получавали професия.

Според него интеграцията на ромите минава през образованието и професията. „Учение и труд, труд и учение, трудът е интеграция!“, обобщи депутатът от ГЕРБ.

Червеният депутат Драгомир Стойнев обаче го попита какви са резултатите от тази програма за интеграция, защото днес ромите не говорят български език, а какво остава да могат да четат и пишат.

Иначе докладът на правителството, който депутатите изненадващо не приеха, отчита напредъка по изпълнението на стратегията, както и на общинските планове за действие за миналата година.

От информацията, предоставена от отговорните институции, се открояват направените важни стъпки по отношение на задържането и връщането на учениците в училище и съответно – увеличаването на дела на ромските деца, обхванати в детски градини и предучилищни групи. Напредък има и в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин.

Отчетено е и мотивирането на младежите до 24 години с основно и по-ниско образование и без работа да продължат обучението си в различни форми или да започнат работа.

В сферата на здравеопазването продължава работата за по-пълен обхват на населението със задължителни имунизации с координираните усилия на личните лекари, здравните медиатори, специалистите от регионалните здравни инспекции и общинските администрации.

В доклада е посочена необходимост от разработването на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход за реализиране на целите на стратегията, дългосрочно планиране и систематичен мониторинг. Отбелязва се, че е разработена система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на стратегията.

След въвеждането й в експлоатация, събираните данни ще бъдат анализирани и предоставяни на органите на изпълнителната власт. Целта е те да бъдат интегрирани в политически решения и да бъдат вземани предвид при разработване, актуализиране, изпълнение на стратегически и програмни документи, които се отнасят към интеграцията на ромите.

Според изводите, основните предизвикателства са свързани с постигането на положителни нагласи и подкрепата на обществото към политиките за интеграция на уязвими групи и групи в неравностойно положение.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ