НОВИНИТЕ 

Бивш шеф на агенция „Медицински одит“: Това е корупционна среда

Димитър Евлогиев – бивш главен секретар на агенция “Медицински одит” е един от хората, подал сигнал срещу ведомството. Припомняме, прокуратурата започна разследване на лечебни заведения, като има съмнения за прикривани смъртни случаи.

Колегите се оплакваха от намесата на всевъзможни ръководни кадри в работата им, каза Евлогиев по Нова тв. Не мога да гадая какви са причините за намеса. Това са най-различни форми за злоупотреба със служебно положение. Това е корупционна среда, която дава предпоставки за злоупотреби, посочи той.

Направи ми впечатление, че след пресконференциите вчера министърът заяви, че за първи път чува за тези случаи, но аз съм с друго впечатление, заяви Евлогиев като показа входящия номер на подавани жалби.

Има и друг скандален случай. Пациент, който постъпва със симптоми за емболия. Нито приемащият лекар, нито лекуващият лекар е назначил по медицински стандарт изследвания, за да се установи това. Лицето умира. Станало е ясно какво се е случило след сигнал на близките. Прекратен е случаят заради маловажност. Това заяви в ефира на bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод скандала в „Медицински одит“.

Припомняме, че скандалът гръмна, след като според разследващите, служители в агенцията превишили правата си, за да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани глоби. Арнаудова посочи, че не е разговаряла с отстранената шефка на агенцията.

„Със Златица Петрова не сме разговаряли. Ако се наложи да бъде разпитана, ще бъде разпитана. Прокуратурата няма да се ограничи само с този преди от 2016-2017-а година, защото тази практика съществува от 2015-а. В прокуратурата са постъпили множество сигнали и всички те ще бъдат разгледани. Искам да призова всеки, който е бил неглижиран от „Медицински одит“ да с е обърне към, специализираната прокуратура.

Престъплението, за което сме образували наказателно производство не е по немaрливост. Става въпрос за класическо престъпление по служба с корупционен елемент.“, посочи Арнаудова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ