МИСТЕРИИ 

Чудотворна вода извира в двора на дядо Петър

Целебен извор край дупнишкото село Яхиново лекува нелечими болести. Дворът на покойния дядо Петър всеки ден е пълен с хора, загубили надежда в традиционната медицина и търсещи последен шанс на тайнственото място.

Дядо Петър открил невероятните свойства на водата преди повече от 90 години. Затова и заради ясновидските си дарби станал известен с прякора Светеца. Около необикновения извор той изградил малък параклис, където и до днес се вият опашки от миряни. Малката църква от години се поддържа само от съпругата на внука на дядо Петър – Копринка. Самата тя споделя, че с него близо 5 години правили опити да забременее. Обиколила всички най-добри специалисти, които ѝ казвали все едно и също – че има двурога матка.

Накрая отишла в София в „Майчин дом“, където известен доцент ѝ казал: „И на Луната да се качиш, деца няма да имаш“. „Никога няма да забравя тази присъда“, споделя тя. Прибрала се на село отчаяна и разревана, а дядо Петър я чакал на вратата. Първите му думи били: „Ха, няма да имаш деца. Е, я, пълна си с деца. Ще казваш, аман“. Така и станало. По-късно тя родила 3 деца. Случило се чудо, когато Копринка спряла консултациите с лекари и просто пиела от чудотворната вода, а дядо ѝ ѝ четял молитви за здраве. „След първото ми раждане лекарката, която ме оперира, само ми каза, че това е първият случай в нейната практика, когато се износва и ражда здраво бебе при наличие на моята диагноза“, спомня си Кьосева.

Историята на Мария Панова от София е не по-малко впечатляваща. Тя посещавала църквата на дядо Петър от дете, защото майка ѝ Росица имала рак на гърдата в напреднал стадий. Някакви хора ѝ споделили за село Яхиново и за пророка, който лекувал с необикновената си вода. Когато отишла, онкоболната жена си взела вода, а още живият дядо Петър ѝ казал да не се страхува за тази гърда, а да обърне внимание на другата си страна. Жената си помислила най-лошото – че има рак и на другата гърда.

Впоследствие се оказало, че била със сериозен проблем на сърцето. „Ясновидецът ѝ препоръча да пие от водата и да си прави компреси в сърдечната област. Най-много месец след това отиде на лекар. Изследванията показаха, че карциномът е започнал да се свива и постепенно изсъхна“, разказва дъщерята.

Самият дядо Петър е роден през май 1904 г. в село Яхиново. Малко по-късно бабите му го прекръстват на Витан. На 19 г. става войник и точно на Великден ги водят за пречистване в църква. На излизане дядо Петър пристъпва прага, като единият му крак е вътре, а другият отвън – остава на място. Получава парализа и губи гласа си. Военните го поемат и професор Каракашев започнал да го лекува. След известно време обаче слугите (санитарите) казали, че той вероятно ще умре, защото станал 30 кг и не се възстановявал. Изписали го с диагноза безнадеждно болен, за да прекара последните си дни в дома си със семейството.

В такова състояние бил в продължение на 3 години и 9 месеца. Една вечер в съня му му се явил Господ и му казал: „Аз съм дошъл да ти дам години, години богатство (здраве)“. Той се събудил, тръгнал да става, но майка му не му позволила, а той ѝ казал: „Мамо, аз съм здрав, Бог ме излекува!“. Отишъл в двора и започнал да копае. Веднага след като се показала водата, още мътна, започнал да гребе с шепи и да пие. Колкото повече пиел, толкова повече чувствал силата и здравето. Започнал да ходи във всяка къща, в която имало болен човек и го лекувал с водата. Както гледал хората, така можел да ги прочете от горе до долу. Бил като скенер. Когато предсказвал, винаги му посинявала лявата ръка. Понякога ставала дори черна и се парализирала.

Ако нещата отивали на добре, си връщала нормалното състояние. Роднините на дядо Петър казват, че се е виждал няколко пъти с баба Ванга. Първата им среща била в съседното село Крайници, където пророчицата била кума на някаква сватба. Дядо Петър отишъл да я види, но стоял отстрани, а тя веднага усетила дарбата му и го викнала при себе си.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ