Home » Новини » Николай Василев: Аз съм единственият в България, който е уволнил Делян Пеевски

Николай Василев: Аз съм единственият в България, който е уволнил Делян Пеевски

Сподели новината

Само аз съм връзката на този кабинет с НДСВ. Това обяви на пресконференция номинираният, но оттеглен като премиер от ИТН Николай Василев.

Той посочи, че несбъднатото правителство щяло да бъде най-реформаторския кабинет.

Аз съм единственият в България, който е уволнил Делян Пеевски. Не съм зависим от ДПС или задкулисие. Аз съм зависим от моите две дъщери.

Последните три дни върху г-н Василев беше излята уникална помия във всички посоки, каза Тошко Йорданов от партията в началото на брифинга. Според него това е дошло от партия, която по-скоро трябва да припознава ГЕРБ като политически враг. Съвсем скоро отново ще представим вариант за наш кабинет. Ако не бъде приет, по-логично е да се отиде на нови избори, припомни Тошко Йорданов.

Николай Василев пък благодари на ИТН и лично на лидера ѝ за голямото доверие за номинацията му. През последните два месеца на съвместна работа, имах възможност да опозная по-близо Слави, членовете на ръководството, част от парламентарната група, запознах се с достойни хора“, разкри Василев.

По думите му кандидатите за министри за страхотни хора. Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход, щяхме да предложим чеснво и професионално управление, щеше да е правителство с ДНК на бъдещето“, коментира той и допълни, че обществото се убедило, че има професионалисти у нас.

Василев каза, че не смята, че е пострадал от атаките в последните три дни. Вярно е, че не съм ново лице, ако кандидатът за премиер беше съвсем нов, щеше да има критика, че няма управленски капацитет и опит, коментира той. Василев каза и че се гордее, чее от НДСВ, партия, която вкара България в ЕС и НАТО.

Той подчерта, че не е бил част от ДПС, не е зависим нито от тази партия или от някакво задкулисие. Зависим съм от двете ми дъщери и от мечтата да видя България като просперираща държава, подчерта той.

Николай Василев изрази разочарование, че е получил най-много атаки от десния сектор и счита това за „приятелски огън“.

Намаляване на данъците в България и бюджет без дефицит са основните приоритети на Николай Василев. Аз съм най-големият бюджетен ястреб в България. Ще увелича пенсиите с 35% заедно със заплатите на учителите и лекарите.

Никакви чужди посолства не са редили кабинета на ИТН, посочи Николай Василев.

Василев показа и икономически приоритети под името „Модернизирай България“, които смятал да следва като премиер. В този документ има около 300 приоритета, трябва да се гледа в цялост, но ще изброя пет – щях да предложа намаляване на данъците в България – единна ставка ДДС от 20% на 18%, а за международен туризъм 5%, намаляване от 10% на 9% на данък печалба и на физическите лица.

Щях да предложа бюджет за 2022 г. без дефицит, щях да наложа своето специално ноу-хау за обществените поръчки и борбата с мръсните пари, бих искал пенсиите да се повишат с 35% с политика на икономически растеж, рязко да се повишат заплатите на лекари, преподаватели, защото са много важни за бъдещето на нацията, обяви той.

Тошко Йорданов посочи, че след свикването на парламента ще има разговори с Демократична България и Изправи се! Мутри вън. Николай Василев посочи, че той е авторът на идеята за приватизацията на Българската банка за развитие. На тази позиция съм от 2002 година. ББР не е постигнала нищо, откакто е създадена, посочи Николай Василев.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената