Home » България » Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски

Сподели новината

На 18 юли се навършват 184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка.

През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения).

След разтурянето на легията се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси.

От този момент той става мирският дякон (служител, помощник) на свободата Васил Левски.

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София.

Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще присъства на панихидата в църквата „Св. София“ в столицата.

С граждански поклонения пред паметниците в  двора на Къкринското ханче и в Ловеч ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски по повод 184-тата годишнина от рождението на Апостола.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената