СВЕТЪТ 

Двойно повече джихадистки атаки в Европа през 2017-а, но с два пъти по-малко жертви

Броят на джихадистките атаки в Европа през 2017 г. е бил над два пъти по-голям в сравнение с 2016 г. За сметка на това нападенията са причинили близо два пъти по-малко жертви, съобщи днес европейската полицейска служба Европол, цитирана от АФП и Ройтерс.

Миналата година в Европа са били регистрирани 33 атаки, определени като терористични. В тази статистика Европол включва както извършените, така и провалените атаки и осуетените нападения. При 10 терористични атаки в Европа през 2017 г. са загинали 62 души. За сравнение през 2016 г. на континента са били извършени 13 терористични нападения. 10 от тях обаче са причинили смъртта на общо 135 човека.

„Броят на джихадистките терористични атаки нарасна през 2017 г., но паралелно с това тяхното ниво на подготовка и на изпълнение стана по-малко сложно“, констатира Европол. Агенцията предупреждава за опасност от подобни нападения, за които отговорност поема групировката „Ислямска държава“, и като пример посочва врязването на коли в пешеходци или наръгването с нож на случайни минувачи. Миналата година при две такива атаки в Лондон загинаха общо 13 и бяха ранени 98 души.

Извършителите на джихадистките нападения, извършени в Европа миналата година, са били основно местни жители. Това означава, че те са се радикализирали в страната на пребиваване, без да са пътували в чужбина, за да се присъединят към терористична групировка, посочва Европол. „Ислямска държава“, Ал Кайда и други джихадистки групи продължават да са голяма заплаха и имат намерение и капацитет да извършват терористични атаки на Запад, предупреждава докладът.

От само себе си се подразбира, че подкрепата за страните членки в борбата с тероризма си остава абсолютен приоритет за Европол, заяви новият директор на агенцията Катрин де Бол.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ