МИСТЕРИИ 

Дух се явява на скали в Рила планина

Духът на Водата се явил при растяща Луна около водопада в село Овчарци, община Сапарева баня. „Тръгне ли месечината да зрее, духът на рилската вода се появява тука“, говорят бабите в селото. Местните разказаха, че знамението се случвало доста често, но малцина са го виждали. За последните три десетилетия двама-трима да са очевидците на необяснимия феномен. При настъпването му хора разказват за странен звук – като църковен хор.

Според преданията измерението се отваряло и от Горния свят дух идвал да търси своята любима. Според едни версии на легендата той е бил пътуващ дервиш, който се влюбил нещастно в местна девойка. Тя обаче била монахиня. Тайно се срещали тука. Греховната любов обаче била разкрита. Обстоятелствата са заличени от дистанцията на времето, но при злощастен инцидент красавицата паднала от високата скала долу. Обезумял от ужас, ислямският мистик скочил след нея, но и двамата погинали.

Друга, още по-стара легенда свързва знамението с водните духове. При Сътворението на света безплътни, но разумни същества избрали да се жертват. От тяхната енергия Създателят сътворил най-необходимата субстанция в уравнението на земния живот – водата.

В село Овчарци се разказва и трето предание. Най-често възрастните хора си спомнят за местния бей, който много харесвал една тукашна девойка. Но тя отдала сърцето си на смелия хайдутин Йовица.

Османлията обаче не се отказвал и постоянно преследвал хубавицата. За да спаси честта си, тя се хвърлила от водопада и се удавила във водите на реката, която днес носи нейното име – Горица. Според легендата всяка пролет духът на хайдутина идва да я търси. През 2009 г. отново се появил в снимките на туристите, свидетелстват местните хора.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ