Home » България » Драстично намаляване на депутатските заплати ще обсъди временната комисия

Драстично намаляване на депутатските заплати ще обсъди временната комисия

Сподели новината

Драстично намаляване на депутатските заплати ще обсъди временната комисия, която изготвя Правилника за организацията и дейността на новия парламент. Част от предложенията предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала.

Редуцирането на месечните възнаграждения на депутатите от три работни заплати на една средна брутна бюджетна заплата или 1570 лева е предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме“. Друга част от предложенията им предвиждат отнемане на транспортните привилегии на народните представители и разрешаване на лекарите да практикуват, въпреки че са избрани за депутати.

Част от новите предложения включват бонусът от 2/3 върху заплатите да се превеждат само по банков път. Проектоправилата предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала всеки първи четвъртък на месеца.

Част от предложенията за промяна в правилника гласят в комисиите да няма спадащ кворум и лично да се гласува от членовете без да се делегират права на други представители от парламентарна група.

Времето за изказвания по процедурата „по начина на водене“ се редуцира от 2 на 1 минута по предложение на председателя на Народното събрание Ива Митева с аргумента, че с тази процедура често се злоупотребява.

Проектът за нови правила за работа  предвиждат депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. С това ще се допуска съставът на комисиите са се разширява. 

Очаква се членовете на временната комисия по правилника да обсъдят окончателно идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената