МИСТЕРИИ 

Ръката на Св. Козма лекува луди хора в град Куклен

Тълпи богомолци от цялата страна обсаждат манастира „Св. св. Козма и Дамян”, наричан още „Свети Врач” в град Куклен. Причината е, че в него се пази като ценна реликва ръката на св. Козма.

Тя има чудотворно действие – лекува психично болни, както и други заболявания, стига страдащите да се доближат до нея. По-смелите след това се обливат с лековитата вода от близкото аязмо дори през зимата.

Още древните траки са открили лековитите качества на тази вода. Затова край манастира сега има миндери, на които могат да полегнат болните миряни, както и възрастните богомолци от цялата страна. Идват и много хора от Гърция. Някои спят на тях през нощта с идеята на сутринта първи да се доближат до ръката на Св. Козма.

Сутрин, малко след изгрев слънце и вечер, преди да падне мрак, в манастира се четат молитви. Преди душевноболните са били оковавани във вериги, за да седят мирно и слушат молитвите. И до днес тези синджири могат да бъдат видени в притвора на църквата. Днес болните само докосват веригите или ги слагат до мястото, което ги боли.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ