МИСТЕРИИ 

Археолози изкопаха мумия в унгарско село

Археолози, които наскоро разкопали унгарското селище Нярлеринце, направили необичайно откритие. Изследвайки средновековно гробище с повече от 500 гроба, експертите неочаквано се натъкнали на мумифицирана ръка с малки размери. Фрагментът от останки, принадлежащ вероятно на малко дете, по неизвестна причина останал зелен и не се разложил напълно.

Учените признават, че никога не са срещали нещо подобно в дългогодишния си стаж. Трябва да се отбележи, че медната монета е била поставена в мистериозната ръка. Това е накарало изследователите да предположат, че металът е бил окислен и е проникнал в мъртвия крайник, запазвайки го от пълно разлагане и давайки му зеленикав оттенък. Известно е, че новородените деца, които не са кръстени, са били погребвани в средновековна Унгария в глинени съдове и често са били поставяни монети вътре в съда.

Историците предполагат, че по този начин починалият е трябвало да плати за входа на задгробния живот. Д-р Берушки, който е един от авторите на находката, съобщава, че дори родителите на детето да не са успели да спасят душата му, поне са оставили някакво наследство, което позволило на учените от тези векове да съживят паметта на детето.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ