ЗДРАВЕТО 

Дафинов лист помага против артрит

Дафиновият лист се използва не само в кухнята, но и в медицината заради многобройните си лечебни свойства. Изсушените дафинови листа имат силен аромат и горчив вкус. Съдържат етерични масла и веществото евкалиптол. Една от активните съставки е полифенол, тя е водноразтворима. Дафиновите листа съдържа киселина, подобна на тази в кафето. Тя е отличен антиоксидант, който облекчава възпаленията. Има я още в лимоните и в зеления чай.

За медицински цели се използват главно листата – свежи или сушени. В някои страни ползват и плодовете на дървото, като ги варят. Етеричните масла от дафиновите листа могат да облекчат болката от навяхване. За целта маслото се втрива с масажни движения. Помагат и при главоболие. Маслото от дафинов лист облекчава и различни отоци от артрит. Листата се използват също и за лечение на смущения в храносмилането. Намаляват образуването на газове.

Има проучвания, които твърдят, че билката укрепва имунитета и дори пречи на раковите клетки при левкемия. За тази цел се препоръчва „дафиново мляко“. Две-три листа се варят в половин литър козе мляко. Млякото се слага в затворен съд и когато заври, се добавят листата. Котлонът се изключва и течността се оставя да изстине 20 минути. Дафиновите листа се вадят. От млякото се пие 3 пъти дневно по една чашка.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ