ШАРЕН СВЯТ 

На Марс може да е имало океани и живот преди появата им на Земята

Твърдата кора на Марс се е формирала много бързо след раждането на Слънчевата система, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Те навеждат на мисълта, че нужните за поява на живот условия са възникнали много рано на Марс.

За да има вода в течно състояние на планета, е нужна твърда повърхност. „Получените резултати разкриват, че на Марс може да е имало океани и форми на живот преди появата им на Земята”, заяви един от авторите на изследването Мартин Бицаро от Датския природонаучен музей в Копенхаген.

Марсианският метеорит NWA 7034, открит в Сахара и кръстен Блек бюти, позволил на учените да изследват ранното детство на Марс. От малка проба от метеорита били извлечени седем зърна от циркон и анализирани от учените. Те датирали кристализацията на минерала.

„Заключихме, че кристализацията на повърхността на Марс е била много бърза – 20 милиона години след формирането на Слънчевата система. Преди 4,56 млрд. години Червената планета имала твърда кора, която позволява потенциалната поява на океани и форми на живот”, отбеляза ученият.

„Резултатите от изследването ни оборват сегашните модели, според които втвърдяването на марсианската повърхност отнело до 100 млн. години. Новите данни разширяват периода от време, през който може да е имало живот на Марс”, допълва Бицаро.

Това са най-древните известни марсиански циркони. Те са с около 100 млн. години по-древни от най-старите циркони на Земята, датиращи отпреди 4,37 млрд. години.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ