ЗДРАВЕТО 

Менте очилата докарват перде на очите

Слънчевите очила без UV защита са твърде опасни, могат да провокират глаукома, популярна още като перде, предупредиха офталмолози. Оказва се, че всеки четвърти чифт на пазара у нас не отговаря на изискванията. Фалшификатите се търгуват най-вече на сергии и малки магазинчета край плажовете на морето или при градските басейни, но могат да се намерят и в някои по-големи магазини.

Затова първото и основно правило, което трябва да спазваме при избора на този артикул, е той да има филтър за UV защита, тъй като в противен случай ултравиолетовата светлина ще премине през роговицата на окото, ще навлезе навътре и в по-късен етап може да настъпят сериозни увреждания на окото.

Следващият етап е помътняване на лещата, или т.нар. перде. Също така може да настъпят увреждания на очното дъно и по-специално на макулата, която е центърът на ретината. С нея ние виждаме и получаваме образи. Това на практика означава, че продължителната употреба на очила менте може да доведе до трайни увреждания на зрението ни.

Моментните последствия са дискомфорт и дори зачервяване, но тези случаи са редки. Обикновено ментетата не подсказват с нищо, че са опасни. Когато се избират тъмни очила, най-важното е те да имат маркировка CE.

Този знак показва, че те отговарят на европейските изисквания за безопасност. Лекарите по очни болести напомнят да гледаме и дали имат инструкция за ползване на български език. На нея следва да е написан и какъв клас е филтърът на стъклата. Той варира от 0 до 4 в зависимост от степента, в която защитава от UV лъчите. Шофьорите обаче не бива да ползват при шофиране тези със степен 4, тъй като те намаляват видимостта на пътя.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ