ЛИЦАТА 

Боян Биолчев: Вазов е изградил любовта към България в Сопот

Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. И в тази атмосфера човекът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература, това заяви в Сопот писателят Боян Биолчев по време на церемонията в града на Вазов, когато заместник-министърът на културата Румен Димитров му връчи Вазовата награда за литература. Тук Вазов е изградил своето слово, своята любов към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот представлява храм на културата, каза още Биолчев.

Връчването на Вазовата награда е кулминацията на тържествата, посветени на рождението на Иван Вазов. Тържеството се състоя на площада в Сопот. Празнично слово произнесе кметът Деян Дойнов.

Цялата седмица бе изпълнена с прояви, посветени на народния поет . В рамките на празничната седмица бе чествана и 150-годишнината от рождението на най-малкия брат от фамилията д-р Борис Вазов. Тази вечер за Вазовите тържества в Сопот дойдоха български писатели и интелтуалци – доц. Григорий Вазов, който епочетен гражданин на Сопот, акад. Георги Марков, Иван Гранитски. Сред гостите бе и Георги Първанов, който получи от кмета на Сопот почетно отличие. Бившият държавен глава бе довел и своето внуче, за да му предаде урок по родолюбие.

С военен ритуал на представителна част на 61-ва Стрямска бригада бяха положени венци пред паметника на Иван Вазов.

Днес, 9 юли, рождената дата на Иван Вазов, в църквата „Св. св. Петър и Павел” в Сопот ще бъде отслужена света литургия по случай 168 години от рождението на народния поет и за спомен на семейството. Преди обед ще бъде открита изложбата „Вазовите последователи”. А в 10.30 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще започне детско литературно-музикално утро.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ