ТЕМА 

Ще има ли драстично поскъпване на хляба?

Реколтата от пшеница в България е добра. Към този момент жътвата е приключила на 50%. Всяка година има някакви природни бедствия – миналата беше сушата, тази обилните валежи. Очакваме към 5 млн. тона пшеница с много високо качество тази година. Хлебопроизводителите не могат да се оправдават с качеството на пшеницата за цената на хляба.

Това каза в ефира на БТВ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, която коментира ще има ли сериозно поскъпване на хляба, след като КЕВР обяви новите цени на тока.

„За никого не е тайна, че в хлебопроизводството има огромен сив сектор. Сигурно има тенденция в някои малки бутикови обекти да се увеличава цената на хляба. Те първи реагират на новите цени обявени от КЕВР. Като цяло в страната няма тенденция за ръст на цената на хляба.

Ние искаме в Бюджет 2019 да се заложи една ДДС ставка от 5 %, с която не само няма да се увеличи цената на хляба, а даже ще намалее. Няма нищо тревожно и шоково. Категорично няма да има драстично поскъпване на хляба“, категорична беше Кукушева.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ