СВЕТЪТ 

Супертайфунът Мария помита Тайван и Китай с 200 км/ч

Тайван и Китай се подготвят за супертайфуна Мария, предадоха световните агенции. Очаква се стихията, която се приближава бързо, да връхлети Северен Тайван още днес. Там се намира и столицата Тайпе.

Ветровете на тайфуна са със скорост 191 километра в час, а поривите достигат 234 километра в час. Очаква се Мария да предизвика проливни дъждове. Разпоредено е, ако е необходимо, местните власти да извършат евакуация на жителите от районите, в които има повишен риск от свлачища. В самия град Тайпе също има риск от наводнения заради преминаващата през центъра му река Тамсуй. Мария е първият тайфун, който ще премине през Тайван тази година.

Заради приближаването му са отменени някои вътрешни и международни полети и някои фериботни курсове между основния остров Тайван и околни острови. Училищата и административните учреждения ще спрат работа този следобед.

Преминаването на тайфуна вече се усеща и на японските острови Окинава и Рюкю. След като премине през Тайван, стихията се очаква да засегне Източен Китай утре. Там вече издадено най-високото ниво – червено ниво – на тревога.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ