ПОЛИТИКА 

Борисов от Лондон: Макрон не е тук, защото отиде да гледа мача

„Коментирахме реформата в правосъдните системи. Вижте как приключи румънския модел. Хубаво е да вземем германския модел… той е устоял през годините“, това констатира премиерът Бойко Борисов след излизането от ключовата си среща в Лондон днес.

„България всички я хвалят. В момента сме си свършили домашното. Приложихме душа на този берлински модел. Всички ни благодарят, включително и Меркел. Фактът, че не сме член на берлинския процес, но сме поканени говори много. След 2-3 години можем да получим покана за домакинство“, изтъкна той.

„Всеки вкъщи си има достатъчно проблеми, за да ги пренасяме тук. Факт е, че 2 седмици след изтичане на председателството заедно сме всички в Лондон и пак говорим за западните Балкани. Само Макрон не е тук, но той лети към Санкт Петербург да гледа мача. Така, че не ме изкарвайте мен, че играя много футбол. Ето виждате Макрон отиде да подкрепи французите“, с усмивка на уста заключи премиерът.

Фактът, че две седмици след изтичането на нашето Председателство днес в Лондон отново всички сме на темата Западни Балкани, е заслуга на резултатите на Председателството, на това че убедихме колегите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след участие в пленарното заседание по време на срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Лондон, съобщи пресслужбата на министерския съвет.

По думите му България беше специално поканена за участие в този форум заради усилията й през последните месеци за стартирането на редица инфраструктурни проекти в региона. Бойко Борисов допълни, че България може скоро да получи и покана за домакинство на инициативата „Берлински процес“.

Акцент в дискусиите по време на пленарното заседание беше и темата за миграцията и сигурността, както и борбата с тероризма. „Важно е в тези държави, където има и смесено население по пътя за ЕС действително да се интегрират, за да се преборим с радикалния ислям“, обясни премиерът Борисов.

Въпросът с охраната на външните граници на ЕС също беше във фокуса на разговорите в Лондон. „България всички я хвалят в момента. С канцлера Курц си говорихме как по-бързо може да бъде решен проблема с даване на убежища за бежанците“, допълни още българският министър-председател. Според него всички държави членки трябва да продължат да си помагат в усилията за ограничаването на миграционния поток.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ