СВЕТЪТ 

Доналд Туск призова Тръмп да цени повече своите съюзници

Президентът на ЕС Доналд Туск призова държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да цени съюзниците си, информира БНР.

„Скъпа Америка, цени своите съюзници, особено след като нямаш толкова много. А ти, Европа, харчи повече за твоята защита, защото всеки уважава съюзник, който е добре подготвен и оборудван. Парите са важни, но искрената солидарност – повече“, каза Туск в Брюксел при подписването на съвместна декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО. На церемонията присъстваха също генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По-късно на отделен брифинг за започващата утре двудневна среща на върха на алианса Столтенберг не скри, че очаква разногласия между партньорите.

„Срещата става в момент, в който някои си задават въпроса за силата на трансатлантическите отношения. Няма да съм изненадан, ако имаме бурни дискусии, в т.ч. и за разходите за отбрана“, каза Столтенберг.

Според него различните гледни точки са нещо нормално между приятели и съюзници. „Но съм убеден, че ще се разберем за основните неща. Северна Америка и Европа са заедно. Ще вземем решение да укрепим нашия съюз и да защитаваме нашите граждани пред следващите години“, добави шефът на НАТО.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква срещата му с руския президент Владимир Путин да е по-лека от срещата със съюзниците в НАТО.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ