СВЕТЪТ 

Меркел приветства предложенията на Тереза Мей за Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел приветства изготвените от правителството на британския премиер Тереза Мей предложения по излизането на Великобритания от ЕС. Меркел заяви, че те са придвижили процеса на Брекзит „с цяла стъпка напред“, предаде Ройтерс.

„Оставаме европейци, дори и да не сме в общ Европейски съюз“, каза Меркел на заключителната пресконференция на срещата на върха за Западните Балкани в Лондон, а до нея стоеше Мей.

„Чрез представената от Великобритания бяла книга (за Брекзит) беше направена цяла стъпка напред и ние като 27 (членки на ЕС) ще изработим становище и ще излезем с единен отговор. Но е добре, че предложенията са на масата – толкова мога да кажа засега, без да навлизам в подробности“, добави канцлерът, пише БТА.

Британският премиер Тереза Мей заяви на срещата на върха за Западните Балкани в Лондон, че благоденствието на Западните Балкани трябва да бъде приоритет на всички европейски държави, но пътят към интеграцията минава през справяне с общи предизвикателства като корупцията, организираната престъпност и тероризма.

Мей подчерта също така, че излизайки от ЕС, Великобритания не изоставя задълженията си към Европа. Историята показва, че стабилни и сигурни Западни Балкани означават по-стабилна и по-сигурна Европа, добави тя.

Затова и британският премиер днес оповести по-нататъшни мерки в името на сигурността на Западните Балкани, както и увеличаване на финансовата помощ в рамките на 80 млн. паунда. Тези пари ще отидат за укрепване на администрацията в Македония и Черна гора, както и за насърчаване на законодателната реформа в Косово и Албания, а също и за подхранване на бизнес средата в Босна и Херцеговина и Сърбия.

Някои виждат в решението ни да напуснем ЕС знак, че се оттегляме от нашата роля на радетели на сигурността и благоденствието в района, но това изобщо не отговаря на истината, изтъкна Тереза Мей.

Премиерът на Великобритания отбеляза и че днес е била домакин на срещата, за да бъдат обсъдени общите цели, както и общата сигурност и стабилност, просперитет и свобода. Мей добави и че извън ЕС Великобритания ще бъде толкова отдадена при решаването на проблемите на Западните Балкани, колкото е и сега.

Запитана дали не вдига бялото знаме в преговорите за Брекзит с ЕС, както твърди Борис Джонсън, Тереза Мей отвърна, че Великобритания ще излезе от общия пазар и от митническия съюз, както и ще прекрати свободното движение на хора и юрисдикцията на Европейския съд, но това ще бъде направено по плавен и разумен начин, както и в интерес на всички страни, отбелязва БНР.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ