ТЕМА 

Над 4000 деца са приети неправомерно в детските градини в София

Столичната община е приела неправомерно в детските градини и ясли 4057 деца, алармира Васил Николов от гражданската организация „За качествена и иновативна образователна система“, позовавайки се на данни, получени от общината по Закона за достъп до обществена информация. Това са над половината от приетите заради хронично заболяване 7797 деца. Общо в детските градини и ясли на София към момента има близо 49 000 деца.

Със заболяванията често се злоупотребява, защото така децата се приемат над отпуснатата бройка. 960 деца от неправомерно приетите са влезли по реда на болните, но без никаква диагноза. Останалите са с диагнози, които са отпаднали от списъка на МЗ със заболявания, при които децата задължително подлежат на диспансеризация. 1653 деца например са приети с диагноза атопичен дерматит, която от 2004 г. не е в списъка за диспансеризация.

Същото важи и за 21 деца с диагноза неинфекциозни гастроентерити и колити, 27 деца – с диагноза вродени аномалии на бъбрека, 8 деца с диагноза нарушение на бъбреците и уретера, 1 дете с диагноза увреждания на ставите, 26 деца с диагноза вродени деформации на стъпалото, 157 деца с диагноза по хронични болести на тонзилите и аденоидите, 52 деца с диагноза аномалии на храносмилателната система. 1152 деца пък са приети с диагнози, отпаднали от списъка преди 2 години – хроничен ринит, назофарингит и фарингит.

Няма списък кои заболявания трябва да носят предимство при записване в детска градина. Затова общината ползва наредбата на МЗ за профилактичните прегледи, в която е списъкът за задължителна диспансеризация. От „Московска“ вчера се оправдаха за нарушенията със становище на министерството.

„Във връзка с приема на деца в общинските детски заведения е отправено искане към Министерството на здравеопазването относно изготвяне на индикативен списък на хроничните заболявания при децата. В отговор на нашето запитване МЗ посочва, че може да бъде използван списъкът от Наредба № 39/2004 година (заменена в момента с нова – б.р.) за профилактичните прегледи и диспансеризацията, без указание да не се приемат и деца с други диагнози, поставени от лекарските комисии“, обясниха от общината.

Поради липсата на такова изрично указание общинските власти приемали всички деца, които имат документ от ЛКК или ТЕЛК, независимо дали диагнозата е в списъка за диспансеризация или не. За 960-те с празна диагноза пък посочват, че става въпрос за разминаване в две таблици – в едната били посочени всички диагнози в случаите, когато децата са с повече от една, а в другата била само водещата.

Антонина Кенова от „За качествена и иновативна образователна система“ обясни пред в. „Сега“, че общината и министерството си прехвърлят топката, тъй като списъкът за задължителна диспансеризация не е относим към приема в детските градини и трябва да се изготви друг. По думите й здравните власти не желаят да създадат такъв, а общината не разполага с друг вариант и затова се опира на тяхната нормативна уредба. От организацията са подали сигнал в прокуратурата, сезирани са кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът й по образователните въпроси Тодор Чобанов.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ