ТЕМА 

Аферата с гориво на МВР в Павликени приключва безславно

Съмненията, че полицаи от Павликени са крали служебно гориво, са почти напълно опровергани. От вчера на работа в местното полицейско управление е възстановен началникът му Ивайло Иванов, съобщи БНР. Той бе сред петимата отстранени служители на МВР. Срещу тях започна проверка, след като „Господари на ефира“ показаха как полицаите зареждат в туби гориво, плащайки със служебни карти и след това го складират. „След мащабно разследване на „Господари на ефира“, което отне около 9 месеца, полицаи от Павликени бяха задържани за кражба на гориво, купено с държавни средства.

Въпросните лица са били изобличени, след като екип на „Господари на ефира“ дълго време работи по сигнал, че служителите наливали на бензиностанция част от горивото в резервоарите на патрулките, а останалите литри в пластмасови туби от минерална вода. Тепърва ще се установява дали краденото гориво е било използвано за личните автомобили на полицейските служители, или е за продаване на други лица. Заснетите от камерите на „Господари на ефира“ кадри, уличаващи полицаите, ще бъдат използвани при производството срещу органите на реда. Срещу полицаите са започвали дисциплинарни производства. В цялата схема участие са взели над 10 служители на полицията“, съобщи на сайта си предаването в края на ноември.

Журналистическото разследване стана повод за проверка на дирекция „Вътрешна сигурност“. Тя обаче не е открила нищо нередно. Правени са счетоводна и икономически експертизи за разхода на гориво на седем автомобила за общо 9 месеца. Нарушения не са открити. „Много неща се промениха, но не искам да говоря за тях“, заяви Иванов. Към момента само един от петимата отстранени служители все още не е възстановен на работа. Това е шефът на полицейския участък в Сухиндол. Срещу него продължава и вътрешната проверка. По случая имаше и разследване на прокуратурата. То обаче не е открило данни за престъпление.

„Това е възмутително, аз го гледам и не вярвам, че това може да се случи със служители на МВР. Аз им го говоря постоянно на синдикатите – говорите ми за повишение на заплатите. Добре де, ама хората трябва да знаят, че вие сте тези, които пазите закона. На тоя фон как да кажа сега на министъра на финансите и на гражданството въобще, да се изправя и да кажа…Факт е, че се краде гориво. И то от тези, които пазят закона.“ Така в края на миналата година вътрешният министър Валентин Радев коментира случая. След това синдикатите го разкритикуваха, че противопоставя социални искания на отделен случай.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ