ТЕМА 

КЕВР поиска обяснения от ЧЕЗ и „Енерго-Про“ за лошия ток

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изиска обяснения от две от ЕРП-тата – ЧЕЗ и „Енерго -Про“ заради проблемни доставки на ток. Тези дни жители от горнооряховското село Поликраище се оплакаха от прекъсвания между 5 и 23 пъти на ден и от чести токови удари, които доведоха до повреди на фризери, рутери, компютри, хладилници и др.

Жителите на селото обявиха, че са готови на ефективен протест – с блокада на главния път Русе – Велико Търново. От изгорели уреди се оплака и кметът на селото Марин Тодоранов, чийто хладилник също се предал и се наложило да бъде поправен срещу 200 лева. Вчера от КЕВР изпратиха писмо до „Енерго-Про Варна“, на чиято обслужвана територия е населеното място. Дружеството трябва да каже точно какъв е проблемът, тъй като според общите условия то е задължено да предоставя качествена услуга на абонатите си.

В рамките на седем дни от чешката компания трябва да монтират сертифицирани уреди, които да следят за качеството на доставяния ток. ЕРП-то трябва да даде и данни за прекъсванията – ръчни или автоматични, през последната година. „Нарушеното електроснабдяване накърнява правата на потребителите, нарушава нормалния им ритъм на живот и може до доведе до материални щети за тях, както и до неприемливи социални и здравни рискове“, пишат от КЕВР. Копие на писмото е изпратено и до кмета на с. Поликраище.

„Енерго -Про“ трябва да посочат и предрпиетите мерки, както и срока, в който ситуацията ще бъде нормализирана. При необходимост регулаторът може да провери и на място какви са причините за примигването на лампите. Идеята е да се види как се изпълняват лицензионните задължения на дружеството.

Отговори се чакат и от „ЧЕЗ Разпределение“, което трябва да каже защо е имало проблеми при осигуряването на електрическото захранване в ботевградското село Врачеш. Едва след като получи анализа, комисията ще прецени дали има нужда да прави и проверки на място. Случаят във Врачеш е отпреди десетина дни, когато жителите му се оплакаха, че на практика няма домакинство в селото, което да не е пострадало от честите прекъсвания и което да няма изгорял електрически уред.

Миналата седмица от ЧЕЗ заявиха, че основният проблем е кражбата на ток. От ЧЕЗ обясняват, че заради оплакванията за прекъсване на тока през юни е имало среща с кмета на селото Иван Гавалюгов и от тогава били регистрирани „няколко изключвания“.

Две от тях били обективно предизвикани от проливните дъждове – съответно за 40 и 20 минути. А в края на месеца след няколко едноминутни прекъсвания на тока се установява, че трафопост чужда собственост е в лошо техническо състояние. Това налага изключване на електрозахранването в селото, за да се откачи опасният трафопост от мрежата.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ