ТЕМА 

Истерията с радиацията край Черноморец – заради лапсус или грешка?!

От няколко дни настана истинска истерия заради радиоктивния плаж в залива Вромос край Черноморец. Местните дори се оплакаха, че туристите напускали курорта, а десетки резервации се анулирали. Хотелиери и търговци пък обявиха готовност за протести заради изнесените от РЗИ данни.

Всъщност всичко се оказало голяма грешка. Няма радиация с нива 50 пъти над допустимите норми, заявиха категорично от ръководствто на бургаската РЗИ. Гамафонът бил завишен само 2 до 3 пъти над нормалния, а до 50 пъти над нормите достигали единствено радионуклеидите в пясъка и почвата. Според шефът на инспекцията д-р Георги Паздеров, опасната новина била родена от неволен лапсус.

„Моята заместничка д-р Вергиния Цанова не е била разбрана правилно или е допуснала лапсус. Вероятно става въпрос за грешка на езика. По-важното в случая е, че такива нива на радиация няма на плаж Вромос, нито където и да било другаде. Повишението от 2 до 3 пъти на радиацията също крие риск, който е минимален. Но риск действително има, колкото и да е минимален. И ние сме длъжни по закон да информираме жителите и туристите какви са стойностите. Правим го всяка година и всяко лято на плажа се поставят предупредителни табели“, обясни шефът на бургаската РЗИ д-р Паздеров, цитиран от „Монитор“.

Според експертите човек трябва да лежи по цял ден върху пясъка в продължение на месец, два или три, за да се получи увреждане на здравето.

Тиражираната преди дни от пресата и телевизиите новина за опасна радиация на Вромос, създаде голямо напрежение сред местните хотелиери и жителите на Черноморец. Те окупираха кметството в курортното градче и обявиха, че са изправени пред фалит.

„Заради тази фалшива новина туристите масово отмениха резервации, дори и такива направени още през зимата. Омръзна ни с тези манипулации – всяко лято по това време някой обявява как тук се е появила опасна радиация. Това е удар срещу местния бизнес“, обявиха протестиращите.

През последните два дни в курорта тече подписка, която е подкрепена от повече от 600 души. Хората настояват независима лаборатория да извърши замервания и да оповести публично резултатите.

„Настояваме кметът на Черноморец Добри Добрев да сформира екип от специалист по радиация, юрист и пиар експерт, да се направи пресконференция, на която да бъдат съобщени резултатите и оттук нататък, който се заиграе със залива Вромос, да му се търси съдебна отговорност“, каза Яна Николова от Инициативния комитет.

„Първо нека да уточним, че Вромос няма нищо общо с трите плажа на Черноморец, които нямат никакъв проблем. Вромос се намира извън курорта, близо до Атия. Пак повтарям – на този плаж от години има радиационен гама фон, който е два до три пъти повече от обичайния за другите плажове. И той вероятно ще си остане такъв в следващите 1500 години, защото периода на полуразпад на урана е много дълъг. 50 пъти над нормалните стойности са завишени радионуклеидите, което е различно. Тези изотопи с 50 пъти завишени стойности, всъщност генерират повишения 2-3 пъти гама фон. Колежката Цанова е говорила за тези изотопи, но е била разбрана погрешно“, обясни д-р Паздеров.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ