ПОЛИТИКА 

Павлова: От злоба БСП ни нападат за европредседателство

Въпреки БСП, Българското председателство управляваше умело този сложен и изпълнен с постоянна работа процес, водеше преговори, съгласувания, постигаше консенсус, беше честен и неутрален посредник между държавите членки за постигане на цели, които да дадат възможност на Европа да се развива успешно и да дава сигурност и стабилност на своите над 500 милиона граждани. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Думите й бяха по повод критиките, които отправи днес БСП към българското европредседателство. „България и правителството получиха висока оценка и подкрепа, но опозицията вместо да се зарадва в името на България, единственото се старае да го омаловажи и да принизи успеха. Много жалко. Именно лидерството и лидерската роля на България бяха основата за успеха на Председателството и постигнатите конкретни резултати. Европа е по-консенсусна – личи от позицията по търговската политика на ЕС, единството за Брекзит, приетото законодателство в социалната сфера и много други по време на българското председателство“, коментира Павлова.

По думите ѝ България е по-конкурентоспособна и с нараснало доверие, променен имидж, увеличен кредитен рейтинг. „Кохезия – България ще получи увеличение на средствата от Кохезионната политика и от средствата миграция, цифрова трансформация благодарение на усилията на правителството. България доказа своя лидерски потенциал при отстояването на позиции и намирането на решения по актуални теми, като представя своя европейски образ на отговорен и доверен партньор, независимо от опитите за омаловажаване и обезценяване на резултатите от Българското председателство, както и на усилията и професионалната компетентност на политическо и експертно ниво“, допълни тя и подчерта, че приоритетите на Българското председателство са 4, а не три.

„Първият е Бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване. Вторият – Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани. Третият – Сигурност и стабилност за силна и единна Европа и четвъртият – Цифрова икономика и умения на бъдещето“, обясни Павлова. „БСП показва или дълбоко непознаване на начина, по който функционират ротационните председателства, или от чисто политическа злоба и завист правят подобни заключения“, каза тя.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ