ТЕМА 

С астма, но без атопичен дерматит влизат с предимство в забавачките

Децата с астма ще влизат с предимство в детски градини в столицата, а тези с атопичен дерматит – не. Това предвиждат промени в наредбата за прием в общинските детски градини в София, които предстои да бъдат гласувани от общинския съвет.

С измененията от „Московска“ 33 фиксират точен списък на хроничните заболяванията, по който ще се приемат с привилегии малчуганите. Те са изброени в наредба номер 8 на Министерството на здравеопазването (МЗ). Бройката надхвърля 1500 заболявания, сред които атопичният дерматит не присъства.

В момента приемът на малчуганите с хронични заболявания става по препоръчителен списък, отново спуснат от МЗ, но без указание да не се приемат и деца с други диагнози поставени от лекарски комисии. Така атопичният дерматит е едно от основните заболявания, с които се приемат деца по този ред.

Това е поредната стъпка, която прави общината, за да се спре със спекулациите, че има нередности при прием на децата. При предишните изменения на наредбата в началото на годината стана ясно, че малчуганите със специални образователни потребности и хронични заболявания ще се приемат с класиране, а не само с медицински документи. С промените системата за прием няма да класира деца със заболявания извън въпросния списък. Двойно бе намалена и квотата за прием на хронично болни в групите в детските градини – от 10 на 5.

От националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система обявиха вчера, че над 3 хиляди деца са били приети в столичните забавачки неправомерно с документи за хронични заболявания, като най-много – 1653, са с бележки именно за атопичен дерматит. Комитетът сезира и прокуратурата и настояха за пълна проверка на всички детски заведения. От „Московска“ 33 обаче категорично заявиха, че това не отговаря на истината именно защото никъде до момента не е разписано, че заболяването не се брои към хроничните.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ