ЗДРАВЕТО 

Маниока – една от най-полезните храни

Корените от маниока, позната и като касава и юка, са един от петте най-важни източници на въглехидрати за човечеството. Въпреки това в България те са екзотичен продукт, който се подминава в магазините, само защото е изключително непознат и почти никой не знае как да се справи него.

В магазина корените от маниока се продават обвити с восъкоподобно вещество, за да се предотврати изсъхването им. У дома обаче не е нужно восъкът да се отделя, защото преди да сготвим маниоката, трябва да я обелим. Това най-лесно става с голям остър нож, но може да се използва и белачка за зеленчуци.

Обелената маниока е бяла на цвят и много бързо се окислява и потъмнява, затова, ако не я готвите веднага, сложете я в съд със студена вода, така че да няма допир до въздуха. Можете да я използвате подобно на картофите – варена, на пюре, печена или пържена, но никога сурова, защото съдържа известно количество токсични цианиди, които при термична обработка се разрушават напълно.

Маниоката е родом от Южна Америка и одомашнена там преди 10 000 години. От нея се приготвя различни видове хляб като ямайския бами – плосък хляб от настъргана и пресята маниока. Други хлябове се приготвят от маниоково брашно.

Най-старите доказателства за отглеждането на маниока са намерени при археологически разкопки в Салвадор. Тя е и основен хранителен продукт за населението на Америка в периода преди Колумб и много често е изобразявана в местното изкуство.

Маниоката е изключително богата на скорбяла! Съдържа много белтъчини и важни минерални вещества като калций, калий и желязо. Маниоката има и високо съдържание на витамин С. Суровите корени пък съдържат гликозид на циановодородната киселина, концентрацията на който разделя сортовете маниока на сладки и горчиви, пише Здраве.то.

Трябва да знаете обаче, че ако се нарани тъканта на растението, гликозидът влиза в контакт с ензима линамараза, който се разпада до ацетон и водороден цианид. Дозата на циановодородната киселина, която се съдържа в 400 г сурова горчива маниока е смъртоносна за хората!

Затова ви препоръчваме да концентрирате вниманието си към мехлема от маниока. Защото той е полезен при язви на роговицата и конюнктивит.

Освен това маниоката има и леко слабително действие, както и добро антисептично приложение. И намира мястото си не само в кулинарията, но и в козметиката.

Въпреки че е едно от най-продуктивните растения в света, маниоката съдържа и опасни вещества, които застрашават човешкото здраве и живот. Поради тази причина трябва да се консумира добре обработена, за да няма следи от циановодородна киселина.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ