ТЕМА 

Търсят се… внуци под наем на село

Експеримент пренася младите хора от града на село за месец. Инициативата на „Резиденция Баба“ цели да помогне на хората от малките населени места и да спре обезлюдяването на селата. Проектът се провежда за трета поредна година. Записването на кандидати, готови да заживеят под един покрив с баби от карловските села, бе до вчера. Доброволците ще им помагат в поправяне на покриви, беседки. Ще могат да се включат и в приготвянето на зимнина. Ще имат възможността да направят видеа и фотографии, както и да записват фолклорни песни, пише „Марица“.

„Така те оставят трайни следи и в сърцата на местните. На бабите и дядовците им е мило, че получават помощ, внимание дори и обич от внуците си под наем, както сами се наричат участниците“, коментират от „Резиденция Баба“. Тазгодишната група започва живота си на село от 6 септември. В Пловдив преди дни се проведе среща, на която дойдоха желаещи, за да зададат въпросите си и чуят преживяното от вече участвали в проекта.

28-годишната Милица е преминала през предизвикателството, а на Кристина тепърва предстои. Момичетата са убедени, че не е трудно да напуснеш градския живот. Не е толкова фрапиращо, защото можеш да вземеш на село част от нещата, с които си свикнал. „Няма нещо, което да ми липсва. А и ще си взема пресата, сешоара и червилото“, споделя с усмивка Кристина.

„С грим, без грим – на село е весело“, смята Милица и допълва как всеки ден с баба Танче си клюкарили в двора за другите – кой, къде, защо. Наред с веселбата на селото обаче Милица разказа и за ангажиментите, които е имала през деня. Събирала е зеленчуци с баба Танче и съпруга дядо Васко, подготвяли заедно зимнината. Когато не била в дома на своето приемно домакинство, Милица общувала с младежите в селото.

В началото местните били скептични към градските гости. Участниците в проекта ги питали какво не им харесва в селото, а младите отговаряли, че всичко там било умряла работа. Затова и се готвели да напуснат селото и да заминат на бригада в Англия.

„Всеки ден им ставахме все по-интересни, докато един ден не ни поканиха на младежката им сбирка. Правеха я всеки петък и събота в техния младежки клуб. Слушаха чалга, пушиха и консумираха алкохол. Бяхме възмутени, но такава е реалността на село“, разказва Милица.

След поредната такава среща резидентите решили, че все пак могат да им предложат нещо по-добро да се случи. Те успели да увлекат младежите да спрат да пушат, да спрат да хвърлят боклуци на земята и да освежат неподдържаното от години място със задимени стени. И така ремонтът започнал. Почистили и боядисали в жълто и зелено. Ентусиазирано младежите от селото сами си купили бои. Кметът им осигурил четки. Така резидентите и местните младежи започнали заедно да създават един нов младежки клуб. След усърдна работа на мястото се появили дори пейки, маси и столчета.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ