НОВИНИТЕ 

Новият лъч на метрото прибира 14 хиляди коли в гаража

С откриването на третата линия на метрото по софийските улици дневно ще се движат 14 хиляди коли по-малко. Това стана ясно след като кметът на София Йорданка Фандъкова провери новото метродепо „Земляне“ и представи един от новите влакове, които ще се движат по третата линия.

Първият етап от третия лъч на метрото ще свързва бул. „Владимир Вазов“ и „Красна поляна“, ще бъде с дължина 8 км, по които ще бъдат изградени 8 метростанции и трябва да е готов до есента на 2019 г. В момента тунелопробивната машина е при НДК, а утре се очаква да потегли към станцията на бул. „Патриарх Евтимий“.

Вторият етап е от „Красно село“ до „Овча купел“ с дължина 4 км и 4 метростанции и ще бъде пуснат в началото на 2020 година. „Отсечката от третата линия на метрото ще превозва 130 хил. пътници дневно и много гъсто населени квартали на София ще имат връзка с метрото“, отбеляза Фандъкова. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 30%.

Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки. По пероните ще има и стъклени стени, които ще са с височина 1,5 м и ще се отварят, когато влакът е пристигнал, обясни шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев и допълни, че по този начин ще се намалят инцидентите със скачащи хора пред влаковете. Такъв случай са предотвратили органите на реда днес, но Братоев не пожела да каже на коя метростанция.

В новото депо, което е готово на 75%, се очаква до средата на август да пристигнат и други две нови мотриси. Общо по третия лъч ще се движат 20 нови влакчета, произведени от консорциума на Siemens и Newag. Те ще могат да се движат без машинист, но за целта трябва да бъде използван специален софтуер. Влакчетата са напълни климатизирани, с места за хора с увреждания, но ще имат само външно видеонаблюдение, защото според „Метрополитен“ вътрешни камери биха събудили недоволство у пътниците.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ